Splitski katalog
Nove kazne za nepoštivanje odluke od obveznoj zimskoj opremi

Nove kazne za nepoštivanje odluke od obveznoj zimskoj opremi

Od 15. studenog 2019. do 15. travnja 2020. godine na snagu je stupila odluka o obveznoj zimskoj koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a odnosi se na zimske dionice javnih cesta u Republici Hrvatskoj.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autoceste i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Upotreba zimske opreme obvezna je bez obzira na stanje kolnika i na vremenske uvjete te se odnosi na sve vrste motornih vozila.

Na stranicama HAK-a možete pogledati odluke od zimskoj opremi u zemljama u Europi.

 

Kazne za vožnju bez zimske opreme od 700 do 30.000 kuna

„Ukoliko prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će se vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu – u suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 700,00 kuna.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nama propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne samouprave.

Novčanom kaznom od 700,00 kuna kaznit će se i vozač ukoliko upravlja vozilo suprotno ovim odredbama.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Također, novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Vozaču će privremeno biti oduzete registarske pločice od strane policijskog službenika.

Vozač motornog vozila koji postupi suprotno naredbi policijskog službenika (ako pokuša upravljati vozilom iako je isključeno iz prometa) bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine.“, piše policija.

 

Promjena guma iz ljetnih u zimske

Zimske gume

Policija upozorava vozače na dodatan oprez pri upravljanju vozilima u zimskim uvjetima

HAK upozorava vozače da gume na svojim vozilima prilagode uvjetima na cesti. Sada je potrebna promjena ljetnih guma u zimske jer ljetne gume pri temperaturi nižoj od 7°C gube elastičnost i svojstvo prianjanja na podlogu.

„Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Pri nižim temperaturama put kočenja je još duži.“